Rugzak vol tranen en hoop

De pubers van juf Jos

De korte documentaire 'De kinderen van juf Kiet' heeft de harten veroverd. Jos Gootjes -van Gurp werkt op een middelbare school met gevluchte pubers. De meesten met vreselijke beelden op hun netvlies, met heimwee naar hun vaderland en met zorgen om het thuisfront. Zo komen ze bij juf Jos in de schoolbanken terecht.

Jos Gootjes, doet het werk vrijwillig en met veel plezier. Ze deelt mooie verhalen in het boekje Een rugzak vol tranen en hoop.

"Ze zitten onwennig en schuw in de klas.... Dicht tegen elkaar aan... broer en zus. Ze zijn zo klein en zien er zo jong uit. Toch zijn ze 13 en 14 jaar! Net in Nederland en voor het eerst op school. Ik mag ze de eerste taalles geven. Dat wordt weer mimespelen! Ze snappen niet veel maar doen ontroerend hun best. In de pauze staan ze wat verloren in een hoekje. Ze hebben geen brood bij zich maar gelukkig heb ik een paar mueslirepen in mijn tas. Aarzelend nemen ze het aan maar wel met een stralende lach."

Een meisje van 19 uit Syrië wil arts worden, net als haar vader die overleden is. Ze heeft het hem op zijn sterfbed beloofd. Als ze in Nederland blijft zal het een lang en bijna onmogelijk traject worden. Het liefst wil ze terug naar Syrië, maar dat is niet zonder risico.

Een jongen uit Somalië, zeventien jaar, vluchtte met een boot. Er verdronken 88 mensen, ook een paar van zijn vrienden. Het vertelt het met pijn in zijn ogen maar zegt: 'Het is hier vrede, Ik ga heel hard werken.'

Zo beschrijft Jos Gootjes met liefde de sores van haar leerlingen. Ze werkte 30 jaar in het middelbaar onderwijs als docent, mentor en vertrouwenspersoon. Nu werkt ze vrijwillig met leerlingen tussen de 12 en 18 jaar die in Asielzoekers Centra in de regio wonen.

Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar de Stichting Bootvluchteling www.StichtingBootvluchteling.nl

Jos Gootjes-van Gurp

Rugzak vol tranen en hoop

12,50