t Hooge nest- Roxane van Iperen

Niet in voorraad

Roxane van Iperen verhuisde in 2012 naar 't Hooge Nest, een oud huis in het Gooi. Bij de verbouwing ontdekte ze luiken in de vloer. Onder de neus van NSB-oprichter Anton Mussert bleken twee joodse zussen er een groot onderduik- en verzetscentrum te hebben gerund. Van Iperen reconstrueerde de verbijsterende geschiedenis van 't Hooge Nest en schreef er een boek over.

'Het is echt een heel oud huis, dat realiseren jullie je?' Met opgetrokken wenkbrauwen en een zuinig lachje nam de makelaar ons op. We stonden in de boomgaard en keken onze ogen uit. Overal om ons heen was natuur, in volle bloei. Aan de ene kant het bos, met een pad dat rechtstreeks naar het water leidde. Aan de andere kant de woeste hei, bedekt met een paarse gloed tot zover het blote oog reikte.

We knikten en lachten naar de makelaar die met zijn suède schoen in een overrijpe peer stond, maar onze blik was gefixeerd op het huis dat achter hem op een heuvel uit het landschap werd gelicht. Robuust en van steen, met een rieten dak en zware houten luiken..........


23,99 €